Archive for the ‘Blomsten og Krukken’ Category

Har du lagt blomsterløg?

Når haven bugner af tulipaner, så er det forår

Når haven bugner af tulipaner, så er det forår

Har du lagt blomsterløg, så du har noget at glæde dig til når foråret kommer?

Lige nu hvor efteråret for alvor har gjort sit indtog og bladene drysser fra træerne, er det måske ikke lige forårsblomster, du tænker på. Men det er faktisk nu, du skal planlægge forårets blomsterflor.

Lille indsats, stor belønning

Så længe jorden endnu ikke er frossen, kan du lægge løg, og det er nemmere end du tror. Grav et hul med planteskovlen ca. 10-12 cm dybt, hvis det er tulipaner, vi taler om,  put løget i og dæk til. Så enkelt er det.  Nu har du gjort dit, resten klarer løgene selv. Nu er der kun tilbage at glæde sig til et forår med knitrende friske tulipaner i glade farver.

Fyld haven og stuens vaser

Lige nu er der mange steder tilbud på blomsterløg. Benyt dig af det og frås i tulipaner. Køb lidt flere løg, end du ellers ville have gjort, nu hvor de er billige og nyd suset, når haven bugner af tulipaner!  Glem heller ikke at sætte en række eller to i køkkenhaven, så der er nogle at klippe af. Hvem vil være foruden den sprøde, knitrende lyd af friske tulipaner. Ikke jeg i hvert tilfælde.

Helleborus ‘Winter Sunshine’ – lige hvad jeg har brug for…

Julerose 'Winter Sunshine'

Julerose 'Winter Sunshine'

I’m not quiet dead, I think I’m getting better…

 Jeg har anet forårssolen, det er tid af vågne af dvalen – utroligt hvad forårssolen – og en sending juleroser – kan gøre.
Nu er det tid, nu tror jeg på det – vinterens tunge dyne af sne må vige for forårssolens stråler. Jeg vover det – stikker næsen udenfor og kræver forår.  Nu!
 
Wow… jeg havde næsten helt glemt det, hvordan synet af de første juleroser kan sparke foråret i gang. De er ganske enkelt så smukke, at de kan smelte sneen omkring sig, eller i det mindste tiltrække sig opmærksomheden fra sneen og få mig til at tro, at der vitterlig er forår på vej.
 
Det er juleroser af ericsmithii typen, der lige er landet, og de kan virkelig tage vejret fra mig – og de skal være så hjertelig velkomne, når det nu er flere måneders sne, vi taler om. 

Helleborus x ericsmithii ‘Winter Sunshine’ er en af dem, og ‘Winter Sunshine’ lever virkelig op til sit navn. Denne vidunderlige julerose kan kalde solen frem en vinterdag. Og noget af det jeg virkelig elsker ved disse ericsmithii juleroser er, at blomsterne bare bliver smukkere og smukkere for hver dag, der går. Det er en fornøjelse at følge blomsternes forvandling – fra hvid til rosa til fantastisk – det kan man da kalde at ældes med ynde! 

Hvem der bare var en julerose!

 

Spændende ny dværg sommerfuglebusk – Buddleja ‘Blue Chip’

Dværgsommerfuglebusk - Buddleja 'Blue Chip'
Dværgsommerfuglebusk – Buddleja ‘Blue Chip’

Et stort forædlingsarbejde ligger bag den helt nye og spændende dværg sommerfuglebusk – Buddleja ‘Blue Chip’.

Dværgsommerfuglebusken ‘Blue Chip’ introduceres på det europæiske marked i foråret 2010 – og du kan godt begynde at glæde dig! Hvis du er lidt hurtig, kan du oven i købet være en af de allerførste, der får ‘Blue Chip’ i haven! Vi har nemlig allerede nu sikret os nogle eksemplarer af planten!

Sommerfuglebusken er en populær busk, den er nem at have med at gøre, trives i den bagende sol og er temmelig tørketålende, når den først er etableret – og så er der blomsterne! Smukke blomster i stærke og klare farver, de dufter fantastisk og tiltrækker nyttige insekter som bier og sommerfugle.

Så sommerfuglebusken giver virkelig noget til både din have og dine sanser, men det er også en stor busk og derfor er nogle haveejere tilbageholdende med at invitere busken indenfor, og en dværgudgave har da også længe været efterspurgt. Der er sorter på markedet allerede, der er mindre end andre, men det er stadig en busk, der kræver sin plads.

Med de nye forædlede sorter åbner der sig helt nye muligheder – nu kan du bruge sommerfuglebusken som krukkeplante, hvis det er det, du har lyst til.

Buddleja ‘Blue Chip’ holder sig under en meter og bliver typisk mellem 60-75 cm i højden, den er kompakt i væksten og har en god forgrening. I starten var jeg lidt bekymret for planterne var tynde i grenene og knækkede let, når de skulle håndteres, men det viste sig snart ikke at være noget problem, planterne udviklede sig hurtigt til harmoniske buske.

‘Blue Chip’ blomstrer rigt, villigt og længe – blomstringen strækker sig  fra midt sommer til langt hen i efteråret – faktisk har jeg et eksemplar, der stadig står og blomstrer her i starten af november – jeg er imponeret!

Hvis jeg endnu ikke har fået dig overbevist om, at du absolut må eje et eksemplar, så se lige her.

Nå, hvad venter du på? Det er plantetid – bestil din sommerfuglebusk  hos Blomsten & Krukken, mens der stadig er nogle at få, og bliv først med det sidste!

Om at tage sig betalt i rødvin…

Pilekurv med glasindsats

Pilekurv med glasindsats

Et iværksætterkursus arrangeret af Mariager Fjords Erhvervsråd er netop slut. Mandag var sidste kursusdag og Lars Petersen, Coloc og jeg var inviteret til at fortælle vores historier og i øvrigt komme med gode råd til deltagerne og fik som tak – 3 flasker rødvin! Og der havde jeg lige stået og givet gode råd om, at det er vigtigt, at man som iværksætter tager sig betalt for sine ydelser! Hehe… :-)

Nå, selvfølgelig er jeg glad for min rødvin, og selvfølgelig deltager jeg gerne – også uden rødvin. Jeg synes nemlig emnet er spændende og har også selv haft stor fornøjelsen af andre iværksætteres gode råd og erfaringer og ved hvor meget, det har betydet for mig. Så jeg deler glad og gerne mine egne oplevelser – rødvin eller ej. Også selv om vi her i familien ikke har de bedste erfaringer med at tage sig betalt i rødvin…

Jeg har været i arkiverne og du er velkommen til at læse med – det drejer sig om en episode i et hjem i Mariager, en episode som dengang gav anledning til reflektioner og mailkorrespondance. Hvis det ikke er i den slags situationer, man kan hente støtte og opbakning i sit netværk, hvornår så?

Here goes:

Kære Netværk!

Her kommer lige en historie fra det virkelige liv…

For nylig var min mand med til at arrangere en konference og fik for sin indsats 3 flasker rødvin…  hvoraf den ene nu befinder sig på væggene i vores gang! Og lige så snart man åbner hoveddøren, bliver man hilst velkommen af en ‘liflig’ duft som fra et andet værtshus – Så kan vi lære det, kan vi!

Og så var det lige jeg ville spørge, kære brevkasse: Hvad siger Feng Shui om bourdaux i entreen???

Nå, ingen tømmermænd af den rødvin, og rødvinstågerne er da heldigvis ved at lette.

De bedste hilsner
Marianne

En mail som straks affødte dette svar fra journalist og forfatter Lotte Kjærup, der altid er hurtig på tasterne:

(For de uindviede bør vi måske lige orientere om, at begrebet Feng Shui i visse kredse på et tidspunkt kom til at gå under betegnelsen Fang Svend)

 Kære Fru Marianne

Tak for Deres brev til Svend´s brevkasse  “FANG Odeuren”

Vi i redaktionen er da fuldstændig overbeviste om, at vind(svend)-fanget får extra bouquet og style af en make-over med en nogenlunde behøvlet  drue…… ihvertfald er det da uhyre ORIGINALT…. og vel også temmelig millionøse-agtigt at stænke et godt mærke rundt i entreen i stedet for latterlige vanille-duftlys fra Irma eller hengemte røgelsespinde fra 70´erne, som er dukket frem under redigering af de gamle kasser på loftet.

Og…. når nu sandheden skal frem (hvilket man altid bør overveje GRUNDIGT, om den skal… men det er en anden historie!!!!) så dufter ordentlig champagne jo ikke af et klap. Øl er ordinært, vie-vand er lissom ikke noget NYT koncept… og even god whisky kommer let til at stinke så hengemt – også selv om det ikke er en 12-års.

Så hvis der endelig SKAL være lidt swung til at få energierne til at trækkes ind i Deres hjem, så er Bordeux´en slet ikke noget dårligt valg.

Desuden hengiver vi os jo her på Svend-redaktionen i DEN grad til Universets kræfter og at ingenting (gentager INGENTING) sker tilfældigt… så De kan – unserer Meinung nacht – være fuldstændig overtydet om, at der er en MENING med entré-episoden. Måske handler det bare om, at Deres entré trængte til en lidt lyserød tone. Det skulle ifølge de fleste Feng Shui-skoler fremme kærlighedslivet ganske mærkbart.

Vi beder Dem grundigt overveje, HVILKET bagua-rum Deres omtalte entré ligger i og skriv tilbage for flere kommentarer desangående.

Vi iler med at bringe den gode idé  videre til vore læsere. Enhver entré kan vel lissom en god sauce profitere af et extra pift.

OG så vil vi meget meget gerne høre lidt mere udførligt om den forudgående hændelse, der forlenede Deres indgangsparti med denne originale detalje. Det er jo rent Feng Shui-ledes ikke fuldstændig ligegyldigt, om Bordeoux-flavour´en opstod ved at en lokal huskat spændte ben for rødvins-bæreren på vej ind af døren, eller ved at De evt baldrede en af de hjembragte flasker i bærret på Deres ægtemage i irritation over, at han ikke ved sin indsats ved konference-arrangementet sørgede for at tage sig betalt i danske dollars (de amerikanske står ikke for godt for tiden, kan vi hilse og sige!!!)

Idet vi således med spændigt afventer Deres videre beretning, forbliver vi Deres hengivne
Svend & Co.

Måske jeg bare skulle se at få drukket den rødvin… :-)

startwebshop.dk

 

Lad gå videre, lad gå videre…

Der er absolut ikke nogen grund til at plukke sig for hanens skyld og heller ingen grund til, at vi alle skal gøre os de samme – nogen gange dyrtkøbte erfaringer, brug dit netværk og spørg – de fleste vil dig det godt!

Ja, nogen gange er det ikke en gang nødvendigt at spørge,  der er masser af gode råd at hente f.eks. på siden her www.startwebshop.dk der er et artikelkatalog med fokus på nethandel. Her finder du interwieves og portrætter af webshopejere og interessante artikler om markedsføring, søgeoptimering, sociale medier og meget mere.

Lad gå videre, lad gå videre – vi kommer alle sammen langt ved at dele!

Grønt er godt…

Purpursolhat - Echinacea 'Hot Summer'

Purpursolhat - Echinacea 'Hot Summer'

“Grønt er godt for øjnene” som andemor sagde til sine ællinger i Den Grimme Ælling.
Men grønt er godt for meget mere end det. Videnskabelige undersøgelser har vist, at ophold i det grønne rum er godt for helbredet. Der er lavet mange amerikanske undersøgelser på området, men svenskerne er også godt med. Og herhjemme er de første terapihaver begyndt at dukke op.

Blot det at opholde sig i haven eller naturen har en positiv indflydelse på os, det stimulerer vores sanser og prikker til urinstinkter, du forlængst troede glemt. Faktisk behøver du ikke en gang tage hænderne op af lommerne for at få udbytte af haven – spørgsmålet er så bare, om du kan lade være.
Er der andre end mig, der ved ophold i Sverige i blåbærsæsonen har oplevet pludselig at blive overrumplet af et samlergen så stærkt, at al civiliceret opførsel sættes ud af drift, og urkvindeinstinktet fuldstændig tager over?

Og når nu hænderne er oppe af lommerne, så er havearbejde faktisk rigtig god motion, og som en ekstra bonus er der hele den kreative process, det at skabe en have og glæden ved at se tingene gro.

 Vidste du, at blot det at se på træer og planter kan sænke blodtrykket, mindske muskelspændinger og dæmpe stress?

Og at knoglestyrken hos kvinder, der dyrker havearbejde er lige så stor, som hos kvinder, der dyrker vægttræning? – og højere end hos kvinder der dyrker jogging eller airobic.  Dr. Diane Relf, Virginia Polytecnical Inst.

 Der er lige godt noget ved at være havenørd – og så har vi de smukkeste træningslokaler!!!

Så bare på med gummistøvlerne og havehandskerne og se at komme ud i haven – det er plantetid. Jorden er stadig varm,  så de nye planter kan nå at etablere sig inden det for alvor bliver koldt – og jeg skal gøre, hvad jeg kan for at friste dig med skønne stauder til din have.

Lessons learned – sidste del af føljetonen

Tudselilje - tricyrtis 'Taipei Silk'

Tudselilje - tricyrtis 'Taipei Silk'

Efter den påske stod jeg tilbage med alle mine potter med visne påskeliljer – men med sunde løg og et fint lille skilt med sortsnavn! Så da Haveselskabet indbød til plantemarked, pakkede jeg mit habbengut og drog afsted med mine potter under armen. Her havde jeg den glæde og fornøjelse af blive mødt af andre plantenørder, som jeg selv, der begejstret tog imod mine visne påskeliljer. De kendte jo planten fra det der engelske haveblad eller havde måske set den i en plantesamlerhave, de havde besøgt ved et Åben Have-arrangement.

Yes, så var jeg altså ikke den eneste plantetosse, og Yes, så havde jeg altså fat i noget – der er andre end mig der jagter spændende planter!
Nu er det jo ikke fordi, der ikke findes haveentusiaster i Mariager og omegn. Heldigvis har jeg mange glade kunder her også, men bare ikke nok til at holde røven oppe på mig og min biks, for nu at sige det, som det er.

Jeg skal altså bare nå lidt længere ud og råbe lidt højere – og det kan jeg gøre på nettet!

Alternativet ville være at rette sortimentet ind, til det de fleste allerede kender og plejer at købe. Men det er jo slet ikke det, jeg vil, det er jo ikke der, min passion ligger. Så er der andre måder at tjene penge på, for som Martin Thorborg siger det:

“energien for at tjene penge, hvis det bare er til merforbrug er slet ikke stærk nok i forhold til at lave noget man elsker at gøre.”

Og jeg elsker virkelig at finde spændende planter med lige præcis de der brogede blade, og med blomster så skønne, at man næsten glemmer at trække vejret, og endnu mere elsker jeg, når en kunde glædestrålende fortæller: “Jeg har sådan ledt efter de der Isotoma, men ingen steder har de dem. Så var det jeg kom i tanker om, at jeg kunne søge på nettet, og der dukkede du så op blandt en hel masse udenlandske sider.”

Haveplanter på nettet – kan man det?

Ja, man kan ikke andet!

Nøden og den nøgne kvinde – en fortsat historie

Nøgen Jomfru, køb blomsterløg online hos Blomsten & Krukken

Nøgen Jomfru, køb blomsterløg online hos Blomsten & Krukken

Selv elsker jeg jo min have og er, som en passioneret blomsterelsker, altid på jagt efter nye og spændende planter. Så når jeg rundt om i fædrelandet spottede en planteskole, skulle jeg da lige se, hvad de havde at byde på, og hver gang blev jeg vældig skuffet, for sortimentet var stort set det samme alle steder.

Så da jeg selv fik chancen, skulle mine kunder selvfølgelig have mulighed for at købe spændende og anderledes planter!

Hmm… havde jeg tænkt lidt længere, havde jeg måske overvejet, hvorfor alle landets planteskoler kun handlede med de samme planter, men det gjorde jeg (u)heldigvis ikke.

Min debut fik jeg en påske. Ingen påske uden påskeliljer, og det skal være de små tete-a-tete. Og ikke fordi der skal siges noget ondt om dem – det er en rigtig dejlig plante med mange kvaliteter. Der er bare det ved det, at du ser dem alle vegne. Når jul og nytår er ovre – den 2. januar så er de her! For så er det påske – i hvert tilfælde lige om lidt, og du kan få dem, ja får dem nærmest smidt i nakken alle steder – i Brugsen, hos bageren, på tanken, i kiosken… Så når vi endelig når påske, så er jeg faktisk lidt træt… træt af tete-a-tete.

Men nu er der heldigvis andre dværg-påskeliljer at få, hvis man ellers opper sig lidt. Så jeg havde virkelig lagt mig i selen og skaffet hele 4 forskellige sorter dværg-påskeliljer. Og jeg glædede mig, kan du nok forstå, til den første kunde kom og spurgte efter små påskeliljer. “Så gerne.. hvilken slags skal det være?” svarede jeg og præsenterede stolt mit udvalg, mens jeg betragtede kundens ansigt skifte fra forventningens glæde til … ja, skuffelse!!! “Næh, det var nu ikke nogle af dem, jeg tænkte på, det er en anden slags jeg plejer at have.”

Og sådan lærte jeg så lektien om, hvorfor alle planteskolerne har de samme planter – det er ganske enkelt fordi de fleste mennesker vil have det, de altid har haft, og det som alle andre har!!!!

Og hvad fik jeg så ud af det? – følg med på bloggen…

Haveplanter på nettet – kan man det?

Blomsten & Krukken, køb stauder online

Blomsten & Krukken, køb stauder online

Webkompagni er et netværk for webshops og it-virksomheder i Mariager Fjord-området, som jeg er så heldig at være en del af.

I min web-shop www.blomstenogkrukken.dk sælger jeg stauder og haveartikler til den passionerede haveejer.

Nu vil du måske tænke, haveplanter over nettet – kan man det?. Så kan jeg kun sige, at du ikke er den første, der undrer dig. Og til dit spørgsmål – ja, det kan man faktisk godt.

Men det kræver selvfølgelig, at man er lidt omhyggelig med sit pakkearbejde, og det hænder da også fra tid til anden, at jeg overvejer at begynde at sælge bøger eller t-shirts, når jeg står med en pæn stor busk, som skal tæmmes til at overholde dimensio-nerne på PostDanmarks pakker.

Nu er det heller ikke sådan, at jeg fik ideén at lave en web-shop og derefter besluttede, at der skulle stauder, blomsterløg og tunge støbejernskrukker på de virtuelle hylder. Det var snare historien om nøden og den nøgne kvinde. 

Den historie får du lige om lidt…endda med foto!!