Inspirerende besøg på Hornvarefabrikken

hornvarefabrikken-hornFredag pakkede vi hele familien i bilen og drog vestpå – nærmere betegnet til den lille by Bøvlingbjerg hvor Hornvarefabrikken har hjemme. Hornvarefabrikken er det eneste sted i Danmark, hvor man stadig fremstiller hornvarer efter de gamle traditioner.

Sara Bruun Buch - designer og hornmager

Sara Bruun Buch - designer og hornmager

Den lille fabrik blev i 2008 overtaget af Sara og Peder, der efter en prøvetid hvor de skulle bevise overfor den gamle ejer at de virkelig havde sjælen og hjertet på rette sted, købte fabrikken og alle de gamle maskiner og skabeloner. Med fabrikken – eller måske nærmere værkstedet – fulgte Per, der havde 20 års erfaring på stedet. Som Sara fortalte er han guld værd når der sker noget uventet, for han har efterhånden været det hele igennem rigtig mange gange :)

Det var utroligt spændende at se den lille fabrik. Når man har set hvor mange stadier et stykke horn gennemgår fra rå horn til babyske, får man en helt anden respekt for varen og håndværket. En enkelt hornske skal igennem op til 20 forskellige processer inden den er færdig til brug; udskæring, høvlning, slibning, formpresning og polering…så det er forståeligt og naturligt, at den koster mere end plasticskeen nede fra isenkramafdelingen i Bilka.

Hornet er fra køer og kommer fra Afrika – tidligere brugte man dansk horn, men de fleste køer får fjernet hornene og derudover er danske horn generelt både mindre og mindre farverige end de udenlandske. Og eftersom det generelt er det mørke horn der sælger bedst, er valget faldet på horn fra Afrika.

Det rå horn er 70-80 cm langt og vel ca 9-10 cm i diameter i enden. Materialet er, som jeg kunne bedømme det, ca 5-6 mm tykt – og det skal så høvles ned til en tykkelse på et par mm., så der går en del horn fra inden skeen eller kniven er færdig.

Her er en stribe billeder, så man kan få en fornemmelse for både stemningen i værkstedet – desværre kunne lugten af olie, gamle maskiner, træformene, og den vidunderlige atmosfære på stedet ikke komme med på billederne. Men det bedste jeg kan gøre at opfordre til at tage turen ud vestpå og se det selv…der er både det spændende værksted og en rigtig fin butik, hvor det er svært ikke at forelske sig i både det ene og det andet :)

Formene bruges til at forme hornskeer mm hornvarefabrikken-sav

hornvarefabrikken-slibning hornvarefabrikken-te-skeer

hornvarefabrikken-per hornvarefabrikken-form-baby

Ko og Ko forhandler baby made-skeer og børnebestik – selv har Hornvarefabrikken en langt større sortiment, der også kan købes i deres netbutik. Sara er ved at designe en kollektion af smykker; øreringe, ringe, brocher og halskæder – rigtig flotte!

Leave a Reply

NoFollow Plugin made by Web Hosting