Hvad gik der galt med farvningen?

Klik her for at se Ko og Ko´s udvalg af tekstilfarver til vaskemaskinen

Klik her for at se Ko og Ko´s udvalg af tekstilfarver til vaskemaskinen

Tekstilfarverne fra Ökonorm er desværre helt udgået af produktion og kan ikke længere købes eller skaffes i butikken!

Der er indimellem nogen der har problemer med i farvning med ökoNORMs tekstilfarver, at farverne ikke bliver så mørke og intense som man godt kunne ønske og forvente – og har naturligvis brudt min chickenbrain med hvad der kan være gået galt :)

Husk at følge vejledningen – det hele :)

Umiddelbart er det jo nødvendigt at følge vejledningen til punkt og prikke – og ofte er det der det går galt. Det er vigtigt at huske:

* at farve ved 60 grader – lavere temperaturer kan gøre farverne mindre intense

* at huske at tilsætte husholdningssalt – hvis det mangler fixeres farven ikke nok

* at sørge for at salt og fixermiddel er rimeligt opløst i vandet

Det sker at alle vejledninger er fulgt og alligevel bliver farverne matte…hvad så???

Efter at have snakket med Anne Bak fra Naturlig Beklædning, der har rigtig mange års erfaring med farvning af tekstiler og kemikeren Kurt Borch Christensen fra Seasalt viser det sig at svaret sagtens kunne være, at postevandet indeholder forskellige naturlige og tilsatte kemiske stoffer, der kan variere fra område til område.

Hvor hårdt er vandet i dit område?

Det er en god idé at checke, hvor hårdt vandet er i dit område inden du farver, da det sagtens kan have indvirkning på hvor godt tekstilerne tager imod farven. Hårdt vand indeholder meget kalk og det er forholdsvis nemt at rette op på det ved at tilsætte kaltfjerner til vaskevandet. Du kan undersøge om dit område har hårdt eller blødt vand på din kommunale hjemmeside – du kan også følge linket her:

GEUS – vandets hårdhed i danske kommuner

Prøv at tilsætte afkalker inden og når du farver

Har du meget hårdt vand i dit område kan en løsning være at tilsætte afkalker til maskinen – både når du forvasker tøjet og når du farver.

Jeg bor selv i et område med forholdsvis blødt vand, så der er ikke behov for afkalker, så jeg har ikke kunnet teste teorien. Men jeg har forsøgt mig med at farve med kalkfjerner (den økologiske fra Ulrich) i maskinen og det virkede ikke til at skade farvningen. Så det kunne være en løsning for jer der døjer med hårdt vand.

Du kan købe økologisk afkalkning fra Ulrich hos Dexus – eller vælge et andet afkalkningsmiddel fra f.eks. Matas. Det vigtige er bare at det er et rent produkt, der ikke indeholder en masse unødvendige fyldstoffer som sæbestoffer og andet.

Leave a Reply

NoFollow Plugin made by Web Hosting