Farvning af uld med tekstilfarverne

Tekstilfarverne fra Ökonorm er desværre helt udgået af produktion og kan ikke længere skaffes!
God fornøjelse med farvningen

Der er flere der har spurgt til at bruge tekstilfarverne til uld og silke og man kan fint bruge dem til at farve de mere sarte tekstiler med, og der vil jeg helt klart anbefale håndfarvning.

Det der er hårdt for de sarte tekstiler (og det der får ulden til at krybe) er den hårde behandling, de får i maskinen når de bliver kastet rundt – men de kan i og for sig godt tåle at blive farvet ved lidt højere temperaturer, hvis du gør det uden at “tæske” for meget rundt i gryden. Jo mere varme man udsætter tøjet for jo mindre bevægelse tåler det. Du kan evt. vælge at farve ved en lidt lavere temperatur, men du skal ikke forvente at resultatet bliver lige så godt.

En fremgangsmåde ville være at varme en gryde med vand op til max. 60 grader og opløse farve, salt og fixermiddel i vandet. Tøjet lægges i og bevæges meget roligt rundt i farveblandingen i 20-30 minutter. Pas på temperaturen og tilsæt evt lidt vand fra eldkedlen, hvis det bliver for koldt. Du bør ikke hælde det varme vand direkte på tøjet, men hold tøjet til side og hæld i.

Når farvningen er færdig kan du skylle i håndvarmt vand – ikke i koldt vand, da temperatur-“chokket” kan få ulden til at filte. Kan tøjet tåle maskinvask kan du skylle det i maskinen.

Tøjet bør være i bevægelse, men som sagt rolige bevægelser, så skulle det gå helt OK – jeg har snakket om det med min uldguru, Anne fra Naturlig Beklædning, der har meget erfaring med at farve uld og hun siger god for behandlingen.

Vil du farve i maskinen kan du vælge det milde uldprogram og farve ved 40 grader – det egner sig dog bedst til de lysere farver…

Jeg var nu lidt mere hårdhåndet da jeg farvede og lagde det i maskinen sammen med noget bomuldstøj – men det var også nogle gamle ting i uld. Kan dit tøj tåle maskinvask, kan du prøve at farve det i maskinen ved 40 grader – det er nemmere, men farver du ved lavere temperaturer end de 60 grader, kan du opleve at farven ikke bliver så intens. Jeg vil så sige, at det ikke var min oplevelse, men jeg vælger her at anbefale det “de kloge” siger :)

Leave a Reply

NoFollow Plugin made by Web Hosting